Omkring 15 procent af eleverne i grundskolen i Danmark har vanskeligt ved matematik, og det kan ifølge Egmont Rapporten fra 2023 have negative konsekvenser for uddannelse og job senere i livet.
Det er en del af baggrunden for, at Egmont Fonden netop har besluttet at støtte et initiativ fra frivilligorganisationen Skolens Venner med 4,2 millioner kroner.
Initiativet hedder ’Flere ressourcer – styrket trivsel og selvtillid i matematik’ og skal bidrage til, at børn og unge trives i skolen og får den nødvendige støtte, når de kæmper med matematikken.
”Skolevenner udgør ikke bare ekstra hænder; de er en uvurderlige støtte til den enkelte elev i fællesskabet. Deres tilstedeværelse spreder glæde og positivitet i klassen, løfter elevernes faglige niveau, skaber stærke relationer og øger børnenes generelle trivsel,” siger Sigrid M. Larsen, der er sekretariatsleder i Skolens Venner i en nyhed på Egmont Fondens LinkedIn-profil.
De frivillige skolevenners indsats sker i et tæt samarbejde med lærere på skoler i hele landet.
Nyt initiativ vil hjælpe unge i uddannelse og job
Vi bliver i samme boldgade med nyheden om fondsstøtte til en anden indsats, der også sigter mod at gøre flere unge i stand til at gennemføre en uddannelse og senere få et job.
Initiativet hedder ’Startblokken’ og ledes af Danmarks Idrætsforbund (DIF). Målgruppen er de omkring 40.000 danskere mellem 18 og 29 år, der ikke er i gang med en uddannelse og står uden for arbejdsmarkedet.
”Udfordringen er forsøgt løst i årtier gennem flere indsatser og reformer, uden at det har rykket andelen af unge uden for arbejde og uddannelse markant. Derfor kalder problemet på nytænkning af rammer, kulturer og strukturer. Ved at samle førende aktører, håber det nye initiativ at være med til at knække kurven,” skriver DIF i en pressemeddelelse.
Idrætsklubberne er en vigtig integreret del af samfundet, hvor der er fællesskaber og rummelighed – også for de unge
Kim Nøhr Skibsted – Fondsdirektør, Poul Due Jensens Fond (Grundfos Fonden)
Projektet får fondsstøtte på i alt godt 44 millioner kroner, fordelt med 25 millioner kroner fra Grundfos Fonden, 10 millioner kroner fra Bikubenfonden, seks millioner kroner fra Det Obelske Familiefond og 4,4 millioner kroner fra Spar Nord Fonden.
Ambitionen er et etablere partnerskaber mellem kommuner, erhvervsliv og lokale idrætsklubber.
”Idrætsklubberne er en vigtig integreret del af samfundet, hvor der er fællesskaber og rummelighed – også for de unge. Med Startblokken ønsker vi at diskutere løsningerne og ikke problemerne. Startblokken skal løfte sig til en national struktur for at skabe en større bevægelse. Det kræver at turde prøve nye veje af, hvor civilsamfundet, erhvervslivet og det offentlige spiller sammen og skaber tillidsfulde rum til de unge at udfolde sig i,” siger fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted fra Grundfos Fonden.
Første sted, hvor Startblokken sættes i gang, er i Viborg, hvor der er etableret et partnerskab mellem fodboldklubben Viborg FF og Viborg Kommune.
Udsatte unge skal have mere beslutningskraft
Rundturen blandt udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uge fortsætter med endnu én, der har fokus på unge i Danmark.
Ifølge en pressemeddelelse fra Bikubenfonden har kommunerne København, Roskilde og Ballerup netop indgået et nyt udviklingspartnerskab med faglig og finansiel støtte fra Bikubenfonden. Her skal de tre kommuner udvikle nye bud på, hvad der skal til for at udsatte unge i højere grad træffer egne beslutninger.
Udviklingspartnerskabet kører i årene 2024-2026, og Bikubenfonden finansierer den samlede indsats med 15,8 millioner kroner.
”Vi har indledningsvist været i dialog med en række aktører, der ved en masse om, hvordan man kan arbejde på nye måder med udsatte unge. Det pegede os i retning af et uforløst potentiale i at arbejde med udsatte unges beslutningskraft. Vi har valgt at skabe et udviklingspartnerskab sammen med de tre kommuner, fordi de hver især har interessante erfaringer i arbejdet med udsatte unges beslutningskraft,” siger Jakob Schjørring, chef for socialområdet ved Bikubenfonden, i pressemeddelelsen.
Vil øge demokratisk engagement på erhvervsskoler
Og vi bliver for en stund ved de unge og deres trivsel med en nyhed fra Nordea-fonden, som støtter et nyt projekt fra Landssammenslutningen af Handelsskoleelever og Erhvervsskolernes Elevorganisation.
Projektet hedder ’Elevfællesskaber’ og har som målsætning, at erhvervsskoleeleverne i hele Danmark skal have bedre mulighed for at få indflydelse på deres uddannelse, hvilket samtidig skal styrke elevernes demokratiske forståelse og trivsel. Projektet får 8,4 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden i perioden 2024-2027.
Hvis vi med projektet kan sikre, at flere unge engagerer sig aktivt, så vil det være godt ikke kun for de unge, men for hele det danske demokrati
Julie K. Madsen – Formand, Erhvervsskolernes Elevorganisation
”Vi er klar over, at elever på erhvervsskolerne generelt deltager mindre i valg og demokratiet i samfundet. Men deres stemme er vigtig, både på skolen og i samfundsdebatten. Hvis vi med projektet kan sikre, at flere unge engagerer sig aktivt, så vil det være godt ikke kun for de unge, men for hele det danske demokrati. Alle stemmer fortjener at blive hørt,” siger Julie K. Madsen, formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation, i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Aktiviteterne indebærer blandt andet opstartsforløb for elevråd og et virtuelt univers og netværk for ledelser og ansatte på skolerne.
Sætter gang i omfattende renovering af kollegium
Hustømrerforeningens lærlingekollegium, der ligger i en historisk ejendom på Faksegade i København Ø, kan se frem til en omfattende renovering. Renoveringen bliver mulig efter en donation på 50 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden.
Kollegiet bebos først og fremmest af snedker- og tømrerlærlinge. Udover renoverede værelser med eget bad, kan beboerne se frem til nye fællesarealer og ikke mindst en ny værkstedsbygning, hvor beboere, udlærte og pensionerede tømrer og snedkere kan mødes omkring høvlebænken. Også folkeskoleelever vil blive inviteret ind i værkstedet for at blive inspireret af fællesskabet, det håndværksmæssige og duften af træ, skriver A.P. Møller Fonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
A.P. Møller Fonden støtter renoveringen af lærlingekollegiet for at styrke den faglige stolthed og sikre de gamle håndværksuddannelser, fremgår det af nyheden.
Hustømrerforeningen går nu i gang med at forberede udbudsmateriale til rådgivere, og planen er, at byggeriet kan stå færdigt i 2026.
Udbreder viden om plastikforurening i havene
Plastikforurening i havene er et af verdens hurtigst voksende miljøproblemer. Den globale produktion af og forbruget af plast er vokset eksponentielt siden 1950’erne, og i 2025 ventes der at blive produceret cirka 450 millioner tons plast. I takt med, at produktionen stiger, vokser forureningen, og meget af plastaffaldet ender i havene.
Det er ifølge Velux Fonden en del af baggrunden for, at fonden netop har givet en bevilling på otte millioner kroner til projektet ’MarinePlastic II’ fra det tværfaglige forskningscenter af samme navn.
Der er stort politisk fokus på plastikforurening af havene lige nu, både i EU-regi og særligt i FN, og det er afgørende, at det arbejde kvalificeres med den nyeste forskningsviden, også her fra Danmark
Charlotte Mogensen – Chef, Velux Fondens programområde ’Et hav i balance’
Projektet, der løber over de næste tre år, skal udbrede viden om plastikforurening i havet. Det sker i forlængelse af en bevilling fra Velux Fonden i 2018 på 20 millioner kroner, der blev brugt til at etablere MarinePlastic-forskningscentret.
”Der er stort politisk fokus på plastikforurening af havene lige nu, både i EU-regi og særligt i FN, og det er afgørende, at det arbejde kvalificeres med den nyeste forskningsviden, også her fra Danmark. Det skal MarinePlastic II bidrage til med baggrund i forskningscentrets arbejde,” siger chef for Velux Fondens programområde ’Et hav i balance’ Charlotte Mogensen i en nyhed på fondens hjemmeside.
Bag MarinePlastic II står Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, DTU Sustain og Aarhus Universitet.
Mere liv i Horsens Fjord
Det handlede også om vandmiljø, da byrådet i Horsens Kommune den 4. januar i år lancerede en ny kommunal fond ved navn Ren Horsens Fjord-fonden. Formålet med fonden er at sikre finansiering af tiltag, som skal genoprette noget af det tidligere liv, der har været i fjorden, men som nu er forsvundet.
Familien Hansens Fond har nu besluttet at donere 100.000 kroner til den nye kommunale fonds projekter. Det fortalte Familien Hansens Fond på et møde den 7. februar, hvor blandt andre Horsens’ borgmester Peter Sørensen (S) deltog.
”Ideen om at oprette en fond til gavn for livet under vandoverfladen i Horsens Fjord er rigtig god, for vi må og skal gøre noget for at forbedre den tilstand, fjorden er kommet i. Det ønsker vi i Familien Hansens Fond at bakke op omkring, og derfor er det helt naturligt for os at støtte med midler, der kan skubbe på arbejdet. Projekter som det her kræver en indsats fra mange forskellige fronter, og det kan kun lykkes, hvis vi i fællesskab – kommunen, lokale fonde, erhvervslivet og borgere – bakker op,” siger Per Hansen, der er formand for Familiens Hansens Fond, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Skoleelever får fugle i kikkerten
Hvorfor lander trækfuglene i den lokale natur? Og hvorfor synger fuglene?
Det er nogle af de spørgsmål, som skoleelever i 4.-6. klasse fra Fredensborg, Næstved, Lolland, Tønder og Viborg Kommuner måske snart kan svare på, når de har tilbragt nogle skoledage i lokale naturreservater inviteret af Skoletjenesten Fugl af Glæde.
Projektet bliver realiseret med tre millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden og 300.000 kroner fra Friluftsrådet, skriver Fugleværnsfonden i en pressemeddelelse.
“Mit håb er, at mange af de børn, der i fritiden typisk sidder indenfor, gennem dette forløb med gentagne besøg i deres lokale naturreservat vil få en forståelse for fuglene og en tilknytning til naturen omkring dem,” siger naturvejleder og biolog i Fugleværnsfonden Maria Scotwin, som er projektleder på Fugl af Glæde.
Projektet er en videreudvikling af et større undervisningsforløb, som løb af stablen i Fredensborg Kommune i 2022. Her rykkede omkring 300 elever en dag ud i felten for at lære om fugle og deres levesteder sammen med Maria Scotwin.